Tomas Tranströmer, Plava kuća

 

 

noć je i sunce blista. stojim u gustoj šumi i gledam put moje kuće magličasto plavih zidova. kao da sam umro i posmatram kuću iz drugog ugla.
stoji tu već preko osamdeset ljeta. njeno drvo je impregnirano četiri puta radošću i tri puta tugom. kada neko ko je živio u kući umre, kuća se prefarba. umrli je prefarba, bez četke, iznutra. iza kuće je čistina. nekada bašta, sada divljina. zaustavljeni talasi uzburkanog mora trave, pagode od trave, bujice teksta, upanišade od trave, vikinška flota od trave, zmajske glave, koplja, travnati imperijum.

iznad podivljale bašte igra sjena bumeranga bacanog opet i opet. to je povezano sa nekim ko je živio u kući davno prije mog vremena. skoro dijete. jedan impuls stiže od njega, jedna misao, misao volje: “stvaraj…crtaj…”
kako bi stigao uteći svojoj sudbini.

kuća podsjeća na dječji crtež. privremena vladavina infantilnosti nikla jer neko je prerano odustao od zadatka da bude dijete. otvori vrata, uđi. unutra je nemir u stropu i mir u zidovima. iznad kreveta amatersko platno predstavlja brod sa sedamnaest jedara, zapjenjene kičme talasa i jedan vjetar koji pozlaćeni okvir ne može zadržati.

uvijek je tako rano ovdje unutra, prije raskršća, prije neopozivog izbora, hvala ti za ovaj život! pa ipak, nedostaju mi alternative. sve skice žele postati stvarne.

jedan motor na vodi razvlači horizont ljetnje noći. i radost i tuga narastaju pod lupom rose. mi to zaista ne znamo, ali slutimo: ima jedan brod koji je sestra našem životu i taj brod plovi nekom drugom rutom. dok sunce gori za ostrvima.

Prevod rk

 

Advertisement

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s